3

2009 YAZINI LONDRA'DA GEÇIRMEK ISTEYENLERE ÖNERILERIM


2009 YAZINI LONDRA'DA GEÇIRMEK ISTEYENLERE ÖNERILERIM

Merhaba arkadaslar, Londra'da yasayan (halen yasiyorum) biri olarak tecrübelerimi paylasmak istedim umarim birilerine faydali olabilirim :)

Londra serüvenimden kisaca bahsetmem gerekirse; 6 ayligina dil egitimi için gelmistim tabi ki student vize ile ve 8 aylik vizem vardi pek tabiki bu süre dil'imi gelistirmemde yeterli olmadi! Ben de vize bitimime 2 gün kala yeniden vize basvurusunda bulundum ve hala vize sonucumu bekliyorum:) Tabiki bu zaman zarfi içerisinde 6 ay ve üzeri kursa yazildigim için çalisma hakkim da vardi part time islerde çalistim hala da çalisiyorum :) geçen zaman zarfinda yaptigim yanlislar ya da aldigim dogru kararlar oldu, bunlarin sonuçlarini da yasayarak gördüm:) Bu bilgilerimi paylasiyorum ki, birazdan verecegim önerilerimi ordan burdan copy-paste yapmadigima, gerçekten yasadiklarimdn yola çiktigima inanabilesiniz diye :)

Simdi kisaca basliklayayim bakalim neler çikacak karsimiza :)
*Londra'da dil okulu seçimi
*Kalacak yer seçimi

:) düsündüm baska bi baslik gelmedi aklima :) demek bunlarin içerigi fazla :) çünkü aklimda bi dolu sey var paylasmak istedigim :)

LONDRA'DA DIL OKULU SEÇIMI

Bu konu hepimizin dikkat etmesi gereken önemli bi baslik. Kendi yasadiklarimdan ve pek tabi burdaki arkadaslarimin yasadiklarindan gözlemledigim ortak paydalar sunlar:

*Eger araci bir acenta ile geliyorsaniz muhakkak acentaniza tavsiye ettigi okuldaki Türk ögrenci yüzdesini SORUN. Bu hakikaten çok mühim. Bu mevzuyu atlayipta taa Londra'lara kadar gelirseniz paraniza da vaktinize de yazik edersiniz. Buraya geleceginize evinize yakin iyi bir dil kursuna yazilin daha iyi! Simdi diyeceksiniz ki bu kiz neden bunu diyor? Su yüzden diyorum: buraya gelince HAYAL KIRIKLIGINA ugramayin diye, çünkü okula bir geliyorsunuz ki aman ALLAHIM!!! her taraf Türk! EEE? Derste ingilizce isliyosunuz dersi ama aralarda disarda orda burda hep Türkçe konusuyorsunuz, Türk arkadaslar ediniyorsunuz! Ben konusmam Türklerle prensibim var der atlatirim seklinde hele hiç düsünmeyin zira okuldaki etnik köken gruplasmasini görünce ister istemez sizde Türk grubuna dahil oluyorsunuz, Nedendir bilmem çogu insan buraya ingilizce ögrenmeye gelir ama derdini dili döndügünce anlatmaya çabalamak yerine (ingilizce olarak) gider kendi dilini konusan bir arkadas bulup onunla takilir! Arkadaslar biz zaten Türkçe konusabiliyoruz :) bunun pratigini yapmaya taaa memleketimizden kalkip buralara gelmenize hiç gerek yok!

Gelelim acenta konusuna. Sunu bir kere ASLA unutmayin! Acentalar komisyon üzerinden çalisir ve pek tabi en çok komisyonu veren okula ögrenci yönlendirirler. EE burdan su çikarimi yaptiniz sanirim :) Türkiye'de ki 'X' acentasina giden her Türk ögrencinin Londra'daki 'Y' okuluna gönderildigini!
Bu konu kesinlikle ve kesinlike önem sirasinda en birinci!!!

*Okul seçimi hakkinda diger bi konu okulun ücreti! Simdi burda da suna takiliniyor! Pahali okul iyi okuldur, ucuz okul kötü okuldur!!!

Bu teze siddetle karsi çikiyorum!

Dil ögrenmek her iste oldugu gibi kisinin kendisiyle ilgilidir! Bu, egitimide de en önemli unsurudur; 'ÖGRENCI'. Siz iyi ve ögrenmeye hevesli bi ögrenciyseniz emin olun ki yilligi 1500-2000 pound luk bi okulda da yilligi 4000-5000 pound arasi olan bi okulda da ayni verimi alirsiniz.

*Okul seçiminde para-acenta-okul seçimi üçgeni! Bu konuda size tavsiyem okullar hakkinda detayli bilgileri acentanizdan aldiktan sonra evinize gidip internetin basina geçmeniz ve okullarin web sayfalrindan okul hakkinda bilgilere kendiniz ulasmanizdir, sonrada akliniza yatan okullara e-mail yollayin, okulunuzun ücreti nedir, ne kadar Türk ögrenciniz var, okulunuzun imkanlari nelerdir (bilgisayar odasi var mi, kantini var mi, kütüphanesi var mi vb). Kendi bilginizi kendiniz toplayip kendiniz basvuruda bulunun derim! acenta ile okulun yoladigi fiyatlarda bazen farkliliklar olabiliyor. Yok ben cesaret edemem yanlis yaparim endisesi tasiyorsaniz acentanizla okulun size verdigi fiyat arasinda fark oldugu konusunu muhakkak konusun, eger fiyatta fark yoksa acentanizla okulun fiyati hakkinda pazarlik yapin :) azicik komisyonlarindan düsüversinler :)

*Okulunuzun kalacaginiz yere uzakligi, bu da gerçekten önemli, geldiginizde göreceksiniz ki gerçekten sistemleri oturmus ve saat gibi isleyen bi ülke burasi ancak 24 saat bir fiilde cap canli, simdi okulla ev arasinda giderken harcadiginiz zamani baska bi aktivitede harcayabilirsiniz. Ne bileyim, daha çok gezmeye vakit ayirabilirsiniz ya da iste çalisir para kazanirsiniz.Okulunuz merkezde ama kalacak yeriniz zone 3 deyse bence sorun var demektir. Çünkü siz buraya kisa süreligne yaz'inizi degerlendirmeye geliyorsunuzu bunun her gün 2 saatini niye yola ayirasiniz ki? Kalacak yer hususunu da iyi ayarlamak gerek!

LONDRA'DA KALACAK YER SEÇIMI

*Londra,bir çok milletten dinden, dilden, renkten,irktan ögrenciye ev sahipligi yapmaktadir yani ögrenciye alisiktir :) bizim ülke de Eskisehir için ögrenci memleketi denir ya! UK nin de ögrenci memleketi Londra :)

Simdi durum böyle iç açici olunca tabi ki kalacak yer seçeneginiz de bol oluyor :) Kalacak yer için: *Hosteller (ögrenci yurtlari)
*Aile yani konaklama
*Oda kiralama
*2-3 Yildizli Hoteller
*Oteller
Gibi bir çok seçeneginiz var:) Pek tabi kisa süreli geldiginizden dolayi ev kiralama seçenegini saymadim çünkü ev kiralamak için en az 6 aylik sözlesme imzalamaniz gerekir, 1 aylik depozito 1 aylik da pesin kira vererek eve girersiniz 6 aydan önce evden ayrilirsaniz da depozitonuz yanar :) yani bu size uzak bi konu :)

Simdi gelelim benim favori konaklamama :) Türkiye'den gelenler için her ne kadar "Aile yani konaklama" cazip görünsede simdiye kadar tanistigim hiç bir yerli-yabanci arkadasim 1 ayini doldurmadi :) oda bulan, hostel bulan 2. 3. haftasinda aile yanindan ayrildi :)

Neden derseniz?

Sakin pesimist olark algilamayin yazacaklarimi ama takdir edersiniz ki her toplumun sahsina-minhasir bir kültürü var :) nasil ki biz Türkler misafirper, sicak kanli ensesine vur ekmegini al cinsinden insanlarsak :) bu Ingilizler tam tersi :) olabildigine soguk, paylasimdan uzak, güvensiz ve yalniz insanlar! (bu kategorilendirmeyi kesinlike tüm ingilizleri sokamamçünkü çok tatli ve içten olanlarini da biliyorum, benim bahsettiklerim evlerini ögrencilere açan yasli, yalniz yasayan teyzeler, amcalar vb.)

Aile yani konaklamada saniliyor ki sabah aksam beraber yer içeriz sohbet etmeye dil gelistirmeye vakit bulmusoluruz :)

Üzgünüm ama yok öyle bisey. dedigim gibi cool insanlar olduklarindan ne sizi rahatsiz etmek isterler ne de kendilerini rahatsiz ettirirler :) eee hesapli olur mutfagi kullanicaz diyorsaniz orda da bi yorumum olacak :) bi kere güvenip te onlarin yaptiklarini yiyemezsiniz sanirim! ee kendiniz market alisverisi yapip yemek yapayim deseniz! karakterinize göre, belki çekinirsiniz,ya da ev sahibi sicak bakmaz bu konuya ya da ne bileyim kurallar getirir mesela nazi kampi gibi:) mutfaga 8 den sonra girilmez bulasigini hemen yika, eve geç gelme, arkadas davet etme vb. :) Bu aile yani tamamen sizin sansiniza kalmis bi durum. Sizin temin ederim ki aile yani yani gelipte halaa aile yaninda kalan bir Allahin kulunu duymadim :) eee bununda illaki nedenleri vardir :)

Siz yine de aile yani düsünmekte israr ediyorsaniz hemen trink! diye tüm aylik paranizi vermeyin. Örnegin 8 haftaligina buraya geldiniz, 8 haftanin tamamini ödemeyin! 3 haftalik verin eger anlasabilirseniz ne alaa... yok anlasamazsaniz baska bir eve, odaya ya da hostele geçebilirsiniz :)

Güya lafa benim favorimle baslayacaktim aile yani dedim laf uzadi:) kisa dönem gelenler için benim favorim kesinlikle Hosteller çünkü buralar hem fiyat olarak uygun hem baska milletten bir sürü insan var ve mecburen anlasabilmek için ingilizce konusmaniz gerekecek üstelik de ortak mutfaginizda kendi yemeginizi yapip gönül rahatligi ile yiyebilirsiniz, aaa yok üsenirim derseniz hostellerin sabah-aksam yemek dahil olanina yazilirsiniz hostelde yer içersiniz yok onuda begenmezseniz disarda gidebileceginiz bi dünya fast-food yerleri yada restoranlar var... yok olmadi caniniz lahmacun kebab çekersede atlarsiniz oxford streetten 73 numarali otobüse haydiii gelirsiniz "Stoke Newington" a ki burasi Türk mahallesi diye biliniyor :) sagli sollu dizilmis kebapçilardan birine girer acili antep lahmacununuzla salgaminizi içer evinize-yurdunuza dönersiniz :)

Burasi Londra, burda hayat 24 saat, seçenek ise sinirsizdir! 12 ay bir fiil a'dan Z'ye tüm meyve-sebzelerin bulundugu yasanilasi bir yer iste :)

*Oda kiralama ise ancak buraya geldikten ve arkadas edindikten sonra ulasabileceginiz bir seçenek. Baktiniz ki kaldiginiz yerde sikinti var bunu pek tabi içinize atmak yerine etrafiniza yayin :) muhakkak bir insan evladi el uzatacak derdinize derman olucaktir. AAa 5-6 hafta mi kalacaksin benimde odamda 2. yatagim uygun istersen bana katil hemde kirayi paylasiriz diyen birileri kesin çikar. Çünkü burda uzun süreli kalan ögrencilerin çogu oda yada ev kiraliyor :) eee kisa süreli gelen ögrencilerle odalarini ya da evlerini paylasmak onlarin maddi giderini biraz olsun hafifletiyor... aslinda sizden çok kendilerine iyilik yapiyorlar :) ama sonuçta iki taraf da memnun oluyor :) Burda da pek tabi yabanci arkadas tercih edinki dil'iniz gelissin. Size küçük bi uyari! Eger SARIMSAK kokusuna tahammül edemiyorsaniz Hindistan, Pakistan, Banglades taraflarindan kimseyle eve filan çikmayin!!! :)

*Hotel ve Otel seçenekleri elbetteki her sehirde oldugu gibi Londra'da da var, haddinden fazla üstelik :) bu seçenek 1-2 hafta gelmeyi düsünenler için uygun olabilir Yararlanabileceginiz web siteleri, muhakkak bilmeniz gereken diger ayrintilari da sonraki yazimda yazayim, zaten bunu okurken bile içiniz bayilmistir :)

Saglicakla kalin :)

3 Comments


güzel bi anlatım yapmışsınız teşekkürler.
acaba bi kaç özel soru sorma imkanım varmı size?
email adresimi yazayım burayı.
mstfsercan@hotmail.com
irtibata geçerseniz sevinirim.


Teşekkür ederim yorumunuz için. Tabi ki soru sorabilirsiniz.

e-mail adresim yukarda mevcuttu zaten :) ordan bana ulaşabilirsiniz.

tarott@gmail.com

Sağlıcakla kalın...


çok güzel yazmışsınız, teşekkür ederim.

Yorum Gönder

Copyright © 2009 "İNGİLTERE DE EĞİTİM" All rights reserved. Theme by Tiegma Group.