0

OYSTER

Posted by Adige P$a$e on 18:51 in , , , ,

LONDRA'DA ULASIM

OYSTER

Oyster, toplu tasima araçlarini daha ucuza kullanmamizi saglayan bir kart. Ister 1-2 haftaligina gelmis olun isterseniz daha fazlasi için, muhakkak geldiginiz gün yada takip eden bir kaç gün içerisinde "OYSTER" inizi edinin, zira her gün bilet almaktan çok daha hesapli oldugunu göreceksiniz :)

Eger 3 aydan fazla ögrenci olarak kalacaksaniz okulunuzun danismasinda "STUDENT OYSTER" ina basvurabilirsiniz. Basvurduktan yaklasik 1 hafta sonra üzerinde fotografinizin oldugu ögrenci oyster iniza kavusmus olursunuz :) bu da su demek oluyor; normal oyster kullanicilarindan daha az para ödeyeceksiniz :)

Örnegin: Su an itibariyle (Mayis/2009),
Haftalik Bus Oyster Ögrenci için 9.80 pound
Haftalik Bus Oyster Sivil için 13.80 pound

Yeri gelmisken belirtmek isterim ki eger ögrenciyseniz günlük oyster doldurmak yerine haftalik ya da aylik doldurmaniz sizin kariniza olacaktir :)
Haftalik bus aldiginizda o hafta boyunca istediginiz kadar bus kullanabilirsiniz, hiç bir limiti yok :) günde kaç defa bindiginizin ya da ne kadar uzakliga gittiginizin hiç bir önemi yok YALNIZ haftalik bus oyster inizla sinirsiz olarak sadece bus kullanabilirsiniz, tube (metro) kullanmak isterseniz ekstra para yüklemeniz gerekir :)

Gelelim -ZONE- uygulamasina.
UK adaletler ülkesi oldugundan sanirim sehrin öteki yakasinda oturanla, merkeze yakin oturan arasinda haksizlik olsun istememisler. Yani sehrin merkezine Oxford street dersek, simdi taaa 6. zone da oturan kisi de 1 pound a merkeze gelse 1. zone da oturanda ayni parayi verse hakikaten adil olmazdi. Iste bu noktada karsimiza 1-6 arasinda kategorilendirilmis zone lar çikiyor.
Londra, merkeze uzakliklari baz alinilarak parsel parsel ayrilmistir, 1. zone merkez oluyor, 6. zone u varin siz hesap edin :) Hani olurda biriyle tanisirsiniz ben Londra'da yasadim/yasiyorum zone 6 da kaliyorum derse :) koskoca bir kahkaha atabilirsiniz çünkü ben zone 3 den sonrasina Londra gözüyle bakamiyorum :) 6. zone dan metro ya (TUBE) binseniz merkeze yaklasik 2 saatte gelirsniz :) otobüsle düsünemiyorum sanirim 3-5 aktarma yaparak 3-4 saat sürer :)

Simdi bu zone olayini bilmemizin nedenleri var. Eger 2. ya da 3. zone da ev tutmussaniz ve metro kullanmayi tercih ediyorsaniz Oyster inizi ona göre dolduracaksiniz ve tabiki ona göre para ödeyeceksiniz :) yani merkezden uzaklastikça, ulasim için daha çok para vermeniz gerekecek:)

Hemen küçük bi örnekle anlatayim :) Diyelim ki Zone 2 de ev tuttunuz ve büyük ihtimalle de okulunuz merkezde yani 1. zone da. O zaman Zone 1-2 arasi için oyster dolduracaksiniz, ve pek tabi ki tube(metro) dolumu yaptiginiz için tüm otobüslere de yine ücret ödemeden bineceksiniz üstelik sinirsiz! isterseniz günde 20 tane otobüse binin 6. zone a bile otobüsle gidebilirsniz tabi ömrünüz elverirse :D

peki zone 1-2 arasi tube oyster doldurdunuz ama 3. zone a gitmek istiyorsunuz o zaman ne olacak?
Az önce de dedigim gibi otobüsle giderseniz sorun yok, hepsi free olucak ancak!!! tube le gitmek isterseniz oyster iniza ekstra para yüklemeniz gerekir çünkü sizin oyster inizda zone 1-2 tube yüklü oldugundan zone 2 disina çiktiginiz anda ekstra para kesilecek oyster inizdan :)

Öyle 3 kurusa 5 köfte yok yani:) Parayi vermeden düdügün "D" sini göstermez bu UK :)

Karmasik gibi görünüyor olabilir ama buraya geldiginizin 3. gününde OYSTER hakkinda herbiseyi tecrübe ederek ögreneceksiniz :) benim yazdiklarim gelmeyi düsünen ama gelmeden önce fikir sahibi olmak isteyenler içindi :)

OYSTER HAKKINDA DETAYLI BİLGİ İÇİN TIKLAYINIZ!

Saglicakla kalin :)

0 Comments

Yorum Gönder

Copyright © 2009 "İNGİLTERE DE EĞİTİM" All rights reserved. Theme by Tiegma Group.