0

LONDRA'DA YAŞAM MASRAFLARI


Gazeteleri okurken gözüme bi haber ilisti bugün: Dünyada ev kira fiyatlari siralamasinda Londra 2. olmus :) Kendi kendime görev edindim, olurda bu haberi okumus olursunuz durduk yere yari yoldan dönmeyin diye Londra'da yasamanin bedelini asagi-yukari bi hesap edelim dedim, bakalim neyle karsilasacagiz...

*****KALACAK YER FIYATLARI;

Bu fiyatlari vermeden önce belirteyim ki Londra'da kalacak yer ücretleri genellikle HAFTALIK'tir. Sebebi de; Kisa süreli gelinip-gidildigi için kendilerince böyle bi sistem gelistirmisler, kendinizi ona göre ayarlarsiniz :)

HOSTELLER; Haftalik 100 pounddan basliyor fiyatlari. Odalarda genellikle 3-4 kisi kaliyor, eger 2 kisilik ya da tek kisilik odada kalmak istiyorsaniz vereceginiz ücret artacaktir!

Genellikle bu fiyata sabah-aksam yemegi de dahildir ama burda da seçim yine sizin.

Hostellerde Tuvalet, banyo ve mutfak ortaklasa kullaniliyor. Hostelin büyüklügüne göre wc ve banyo sayisi farklilasiyor ancak merak etmenize lüzüm yok herkese yetecek kadar sayida oluyorlar. Mutfakta da birden fazla buzdolabi, firin, ocak vs.oluyor.

AILE YANI KONAKLAMA: Haftalik 100-120 pounddan basliyor fiyatlar. Içinde kendinize ait bir yatak, masa, gardolap vb. esyalarin bulundugu bi odaniz oluyor hepsi bu :) Mutfak, banyo ve tuvaleti ev sahibiyle paylasiyorsunuz ve de eger varsa diger kalanlarla :)

Aile yaninda kalirken ister kendi yemeginizi yaparsiniz, isterseniz ailenin yaptigi yemegi yersiniz ya da anlasmaniza göre katiyen mutfagi kullanamazsiniz :) Bu, aile ile olan anlasmaniza bagli. Önceden nasil anlastiysaniz öyle yasarsiniz evde.

Bi arkadasim kisa süreligine buraya gelmisti ve aile yaninda kaldi, önceden, kendi yemegini kendisi yapmak istedigini belirtmis ve basvurdugu kurum da ona göre aile vermis. Buraya geldiginde, marketinden alis-verisini yapip kendi yemegini kendi yapti :)

Baska bi arkadasim da ilk geldiginde aile yaninda kalmisti, bir aylik ücreti pesin ödemesine ragmen ev sahibine dayanamayip 3. hafta basinda evden ayrilip odaya çikti. Çünkü, önceden anlasmis olmasina ragmen ev sahibi kadin,çocugun mutfaga girmesine izin vermedi :( Ayrica bi dolu kati kural getirdi (Sorunlu bi teyzeydi zaten), sonunda arkadasim evden ayrildi...

Aile isi tamamen sans yani :)

EV KIRALAMA: Eger uzun süreli geliyorsaniz ilk geldiginizde pek tabiki aile yaninda ya da hostelde bir müddet vakit geçirdikten ve kendinize bi ev arkadasi edindikten sonra ev kiralayabilirsiniz.

Kiralar aylik 700 pounddan basliyor. Eve ilk girerken bi aylik pesin, bi aylik depozito, 100 pound emlakçi ücreti, 50 pound temizlikçi ücreti ödüyorsunuz ve öyle kontrat imzaliyorsunuz. Kontratta belirttiginiz tarihten önce evden ayrilirsaniz depozitonuz yaniyor!!!

Pahali gibi görünüyor ama en rahati ve temizi de bu :)

Çogunlukla kira fiyatlarina elektirik,su ve gaz dahildir (Ögrenci vizesiyle geldiginiz için ev vergisi ödemiyorsunuz). Tabi bazende bu saydiklarim fiyata dahil olmuyor ve harcadiginiz kadari adiniza fatura ediliyor siz de ödüyorsunuz. Burdaki elektrik, gaz ve su fiyatlari Türkiye ile karsilastirilmayacak kadar uygun. Aylik 700 pounda tuttugunuz ev eger Faturalar dahil degilse en fazla 750 pounda gelir yani...

Ev kiralamayi da söyle açiklayayim ki sonradan sok olmayin :) Burda evden kastim "Studio Flat". Yani tek oda içinde hem wc ve banyonuz var hem mutfaginiz hem de yataginiz kanepeniz var...

Türk parasiyla aylik 2000 TL veriyorum, koca evde yasarim filan diye sakin düsümeyin yani :)

Flat te oturmanin en güzel yani daha iyi standartlarda yasamanin yaninda temiz, düzenli ve yalnizca size ait bi wc, banyo ve mutfagin olmasidir. Tanimadiginiz kimselerle share etmenize gerek yoktur.

ODA KIRALAMA: Oda fiyatlari, bulundugu bölgeye göre degismekle birlikte, merkezden uzaklastikça fiyatlar ucuzlar. Haftalik 40 pounddan baslar fiyatlar. Çogunda faturalar(BIll) dahil degildir, odanin fiyati 40 poundsa en fazla 10 pound bill eklenir olur 50 pound:)

Burda yasamanin en hesaplisidir oda kiralama, Bu seçenegi de size acentalar filan sunamaz, ancak buraya geldikten sonra, kendinize çevre edindikçe arkadaslariniz vasitasiyla bulabilirsiniz.

Oda kiralamada da tabi ki banyo, wc ve mutfagi diger kisilerle paylasiyorsunuz. Açikcasi burda da yine sans faktörü önemli :) Temiz insanlara düserseniz süper ancak diger türlü koca evde tek wc, banyo ve mutfak ve ona göre araç-gereçler var ve siz tahminen en az 5-6 kisiyle bunlari paylasacaksiniz :)


*****ULASIM MASRAFLARI;

Kalma masraflari bu sekilde. Bir de yol masrafi var ki o da haftalik bus alirsaniz normal; 13.80 pound, ögrenci;9.80 pound :)

Oyster hakkinda detayli bilgiyi daha önce burda yazmistim, isterseniz okuyabilirsiniz.

Kalacak yer tamam, oyster'imiz da cebimizde bi geriye yeme içme kaldi diyorsaniz onu da bi özetleyelim :)

*****YEME-IÇME MASRAFLARI;

Haftalik yeme-içme masrafi kisi basina 20 pound ya olur ya olmaz. Bir iki fiyat verirsem az çok kafanizda bi seyler sekillenir sanirim...

5 lt. Hamidiye suyu: 1 Pound
800 Gr. Ekmek: 40-50 Pence
500 gr. Kasar Peyniri: 3 Pound
3 Tane Aytaç Kangal Sucuk: 5-7 Pound
500 gr. Bal: 4 Pound
Makarna: 70-80 Pence
1 Kg. Tavuk Kanat: 1-1,5 Pound
1 Kg. Tavuk but: 2-3 Pound
1 Kg. Dana Eti: 4-6 Pound
1 Kg. Koyun Eti: 7-9 Pound
Dondurulmus Orta Boy Pizza: 1-3 Pound
300 gr. Krem Peynir: 1 Pound
200 gr. Reçel: 1 Pound
Meyve-Sebze: Plastik Kap Dolusu 1 Pound (Standart)
Sallama Çay 20'li Paket: 1 Pound
Türk Çayi: 2-3 Pound
Kahve: 2-5 Pound
Temizlik Malzemeleri: 1-5 Pound
750 gr. Nutella: 2,5 Pound
Bisküvi, Çikolata, Gofret vb. :Max. 1 Pound
200 gr. Tobleron Çikolata: 1 Pound :)

Marketler:
ASDA : Çok büyük markettir, 24 saat açik olanlari vardir fiyatlari da çok uygundur.

TESCO: Büyük-küçük bir çok sayida hatta tabiri caizse her köse basinda bi Tesco vardir :) Fiyati da çok uygundur. LOCAL olanlari yani küçük olanlarinda tüm çesitler dolayisiyla ucuz ürünler yoktur ancak METRO olanlari yani büyüklerinde her bütçeye uygun seçenekleri var.

MORRISON: Yeteri kadar büyüklüktedir. Benim favorimdir :) Çünkü sürekli bir seylerde indirim, promosyon vb yapiyorlar hem kaliteli ürünleri var hem de fiyatlari çok uygun :)

ICELAND: Her seyin 1-5 Pound oldugu genelde Dondurulmus ürünlerin satildigi markettir. Ürünleri ve fiyatlari eh istedir. Eger caniniz yemek yapmak istemiyorsa ve ucuza biseyler yemek istiyorsaniz iceland da bir sürü seçenek bulabilirsiniz. Mikrodalgaya yada firina atiyorsunuz 3 dakikada yemeginiz hazir :)

Bunlarin disinda bir çok market var tabiki ancak bu yazdiklarim; hem kalitede hem fiyatta en iyi olanlar. Digerleri biraz pahaliya geliyor. Ancak zaman zaman fiyatlari check etmek gerek :)


ÖZETLERSEK;

HAFTALIK; Ortalama 120 Pound ev, fatura vs. 10 pound Oyster, 20 pound yeme-içme, Haftada 1-2 kere pub-club masrafi 10-20 pound dersek ortaya HAFTALIK 150-160 Poundluk bi harcama tablosu çikiyor. Tabi Oda kiralarsaniz 120 poundluk ev masrafiniz otomatikmen 50-70 poundlara düser... Orasi sizin tercihinize ve sonrada sansiniza kalmis...
(Hesaba katmadigimiz, sehir içi-disi geziler,kiyafet, elektronik vs. alis-verisi, arkadaslarla disarda yenilecek yemekler vb. aktiviteleri umutmamak lazim)

Simdilik bu kadar...

Saglicakla kalin...

0 Comments

Yorum Gönder

Copyright © 2009 "İNGİLTERE DE EĞİTİM" All rights reserved. Theme by Tiegma Group.