0

LONDRA HAKKINDA YARARLI BILGILER


LONDRA HAKKINDA YARARLI BILGILER

Londra hakkinda faydali olabilecegine inandigim bir kaç detayi paylasmak istedim, bakalim listeleyince neler çikacak ortaya :)

1. Ingiltere'nin artik ayyuka çikmis gerçeklerinden yüzeysel bahsettikten sonra detaylara geçeyim;

Bilindigi üzre ingiltere de trafik akisi ters :) yani karsidan karsiya geçereken önce SAGIMIZA sonra SOLUMUZA bakiyoruz :) Nasil alisirim diye sakin dert etmeyin kendinize çünkü Londra'da (diger sehirler hakkinda henüz bilgim yok) geçis yerlerinde, YERDE koca koca "Look Right" "Look Left" yaziyor :) Daha öncede demistim ya Londra çok uluslu bi SEHIR oldugu için her sey düsünülmüs.

Diger bilinen gerçek ise ingiltere de 3'lü priz kullanilmasi. Avrupa'nin (Dolayisiyla bizim) kullandigimiz 2'li fis yerine 3'lü kullaniyorlar :) Orijinal olacaklar ya :) Neyse bi bildikleri vardir elbet:) Eger buraya gelecekseniz ve yaninizda elektrikli bi alet getirecekseniz "converter"e ihtiyaciniz olacak ki bunun da arayisina Türkiye de girmenize gerek yok çünkü burda her yerde var :) Hangi markete girseniz ya da hediyelik esya satan shoplara ya da 1 poundçulara :) {Her sey 1 TL dükkanlarindan burda da var ama burda her sey 1 pound:)} bulabilirsiniz. Zira yüksek olasilikla buraya geldiginiznilk günü suydu krakerdi bisiler almak için illaki yakininizdaki bi markete gideceksiniz :) Sözün kisasi bunun için telaslanmaniza gerek yok :)

Gerçekten Londra'da "Atli Polis" var. Bu da sanirim geleneklerin devami için :) Pek tabi bu polisler merkezi yerlerde boy gösteriyor (turistik bölgelerde de diyebiliriz)

Londra'nin simgesi çift katli kirmizi otobüsler :) Bunlar da gerçekten keyifli, özellikle oxford streetten geçerken üst katta oturmak ve insanlari izlemek çok hos :) oxford st. herzaman kalabalik oldugu için otobüslerin circus'a gelmeleri 15 dakikayi buluyor hatta bazen geçiyorda normalde yol bos olsa yani bu kadar busy bi cadde olmasa 3 dakika bile sürmez streetin basindan circus'a varmak ama trafik isiklari! sayesinde 15-20 dakika oluyor özellikle hafta sonlari :s eee bu hengamede üst katta milletin, sanki bedavaymis gibi alis-veris yapmasini, kim ne giymis ne takmis takistirmis :) izlemesi filan keyifli :) Çift katli kirmizi bus lar disinda birde uzun kirmizi bus lar var... Bunlar hakkinda da bi iki detay vereyim ki ögrenmenizde fayda var :)

Bu uzun kirmizi bus lar bizim TR. de körüklü diye tabir ettiklerimizden. Bunlarda söyle bi durum var. Normalde tüm otobüslerde ticket göstermek-okutmak ZORUNLU pek tabi bunda da. Ancak bunda söyle bi durum var. Bu otobüsün 3 tane kapisi var ve yolcu indirme-bindirme aninda 3 kapida açilir, siz de istediginiz kapidan binersiniz, bindiginiz kapinin direklerinde ticket'inizi okutacaginiz makine vardir yani burda söför etkisiz eleman, söföre herhangi bisey göstermek zorunda degilsiniz. Bu otobüslerin kontrolünü "Ticket inspector" lar yapiyor :) Yani Baskin yapiliyor, aniden ve ellerinde küçük makineleri olan 6-8 kisi (çogu zaman ünüformali oluyorlar ancak sivil olduklari da oluyor) otobüsteki herkesin ticket kontrolünü yapiyor :) Eger Ticket inizi makineye okutmamissaniz ceza yiyorsunuz :) Geçen hafta arkadasim yedi :) mayis-2009 itibari ile 25 pound ödedi :) Oldu ya buraya geldiniz ve sans! geldiginizin 2. günü otobüse inspectorlar geldi, korku ve heyecana kapilmaniza lüzum yok, yasal bir uygulama, sadece ticket inizi çikarip göstereceksiniz hepsi bu :) Himm... Bu anlattiklarim ne manaya geldi :) inspector a yakalanmadiginiz sürece, körüklüleri bedava kullanabilirsiniz :) Ne yalan söyleyim bende bi kaç kere oyster'imda para kalmadigi için böyle bedava bindim :)

Simdi gelelim fazlaca bilinmeyen yönlerine :)

2. Ingiltere'nin "Homeless Gerçegi"

Geldiginizde de sahit olacaksiniz ki ne yazikki bir çok homeless var sokaklarda. Merak etmeyin zararsizlar :) Bu konu hakkinda bilmeniz gereken sey sanirim hepsinin de ingizliz vatandasi olmasi, zira baska türlü o kadar rahat barinamazlar sokaklarda. Bunu söylüyorum ki aciyipta para filan vermeyin diya çünkü ingiltere ihtiyaci olan vatandaslarina ev ve para yardiminda bulunan bir ülke (ekonomisini anlatmama gerek yok sanirim) ee bu da su demek oluyor, ingiltere bu insanlara da para yardimi yapiyor hatta ev bile vermistir belki evleri kiraya vermislerdir belki kabul bile etmemislerdir nedenleri ne olursa olsun bi insanlara devlet sahip çikmis ama bu tipler kanimca sorumluluk almaktan kaçan insanlar olduklari için ya da bilemeyiz belki de kötü bi hayatlari oldu, travmatik seyler yasadilar nedenleri her neyse ne ama kesinlikle benim verecegim 1 pounda ihtiyaçlari yok! onlara para vererek de yaptiklari seye sahip çikma derdinde hiç degilim. Yani " Acirsan, acinacak hale gelirsin" lafi tam bu homeless lara göre... Burda, her fikre ve tercihe saygi oldugu için adamin tercihi sokakta yatmaksa devlet buna bisey demiyor. Onlarda normal insanlarla iç içe dirlik içinde yasiyorlar, basta da dedigim gibi korkmaniza, ürkmenize filan gerek yok :)

3. Ingiltere tüm tercihlere saygi duyar. Insanlarin tercihi gerçekten kimseyi ilgilendirmez ve herkesin en az diger insanlar gib normal yasama ve seçimlerine saygi duyulma hakki vardir diye düsünüyorum hatta düsüncemi burda bire bir yasiyorum. Bahsetmek istedigim konu cinsel tercihler. El ele, göz göze, hatta dudak dudaga kizlar, erkekler görebilirsiniz. Bu konulara açik biri degilseniz lütfen kendi iç kontrolünüze sahip çikmayi ögrenip öyle buraya gelin :) Kimseye saldirmanizi istemem:) Sonuçlari da sizin için kötü olur zaten :( Bi dolu mahkeme, para cezasi belki bi kaçgün hapisin ardindan yallah sinir disi edilirsiniz. Ingiltere kimsenin gözünün yasina bakmaz, isine yaramayan ya da sistemini bozmaya çalisan adami hemen basindan yollar.

4. Zenci gerçegi. Genellemelerin yanlis oldugunu bile bile bunu yaziyorum, farkindayim ancak geldiginizde görüp hak vereceginizi düsündügüm için anlatiyorum. Zenci sayisi hakikaten Londra'da çok fazla fakat diger sehirlerde yasayan arkadaslarimin anlattiklarina göre sadece London'da yogunlarmis oralarda tek tük görünüyorlarmis. Akliniza sakin ha sakin irkçi oldugum düsüncesi gelmesin benim anlattiklarim sadece fikir edinmeniz için. Zenciler, genel olarak kaba saba davranan, yüksek sesle konusan, etrafindaki insanlari katiyen takmayan, çogu zaman hirçin birazda fevri insanlar. Türk'lerin yasadigi bölgelerde de bol miktarda varlar, geçmis yillarda baya kanli olaylar olmus ancak son yillarda olay sayisinda gözle görülür düsme varmis (bu bilgiyide ev sahibimizden aldim :) Adam dogma büyme burali ama Türk) Simdi bunu ögrendikte ne oldu derseniz, tavsiyem, bu arkadaslarin yogun oldugu yerlerde çok vakit geçirmeyin, özellikle de geceleri! Nedendir bilmiyorum, kimsenin karistigi ettigi yok onlara, herkesle elbetteki ayni haklara sahipler, sonuçta siyah-beyaz hepimiz insaniz ama geçmisten gelen bi kin mi, öç mü aliyorlar, kompleksleri mi var her neyse ne ama degisikler. Uzak durmak lazim! Bi de korktugunuzu kesinlikle belli etmiyeceksiniz, gözünüzü kaçirdiginiz anda bundan faydalanmak isteyebilirler :(

5. Yahudiler. Kendi hallerinde hatta kendi kurduklari dünyada bir arada yasayan hakikaten bazi konularda hayran oldugum toplumun insanlari. Hayran oldugum konular gerçekten kendi kültürlerine ve de birbirlerine sahip çikmalari. Kendilerine has giyim tarzlari (tek tip giyiniyorlar-Komple siyah içlerine beyaz ya da siyah gömlek) elbetteki küçük ve genç erkek çocuklarinin kulaklarinin iki yanindan uzattiklari bukleli saçlari, yetiskinlerin kullandiklari takke ya da büyük siyah sapka... Onlarda kendilerinice orijinaller ve kimseye zararlari yok, Sadece içten içe Londra'yi satin aliyorlar :) Çook zenginler çoook... Gelince muhakkak göreceksiniz ya :) Sasairmayin bu hahamlarin sokakta ne isi var diye... Onlar ahirette rahat yasayabilmek için bu dünyada zengin olan ve sade yasam süren yahudi insanlar...

6. Dünyaca terörist olarak ilan edilmeyen ancak bulunduklari ülkelerde terörist olan örgütlerin burda ne yazik ki YASAL subeleri var ve istedikleri ati kosturabiliyorlar. iste bu kadar demokratik olunmasini hazmedemiyorum!!! ama elimden de bir sey gelmiyor, hani sizde benim gibiyseniz azicik sinirlerinize hakim olmayi ögrenmeniz lazim. Gözünüzün önünde olan olaylara ses çikarmamak zorunda oldugunuz, her seyin basi SAYGI olan bi ülke burasi :( Hazirlikli olun yani :)

7. Biraz da güzel seylerden bahsedeyim. Mesela PARFÜM :) Sakin ha sakin Tr dan parfümle gelmeyin! Çünkü Londra'da çook ucuz... Hani nerdeyse doldurma parfüm fiyatina orijinal parfüm aliyorsunuz. Bir dip notta Kesinlikle ve kesinlike Free shop dan çok daha ucuz Londra. Londra nin Free shopu Istanbul'unkinden ucuz ya... Düsünün iste Londra nin çarsisinda satilani hepsinden ucuz :) Türkiyede 250 TL ye aldigim parfümü burda 30 pound a aliyorum baska örnege gerek var mi :)

8. Festivaller sehri Londra. Eger student visa ile gelmisseniz zaten hemen hemen tüm etkinliklerden haberdar olursunuz ki, Burda gün geçmiyor ki "Trafalgar Square" den bi konvoy geçmesin :) Vallahi saymakla bitiremem ki! Ben Londra için "Dünyada yasiyorum" diyorum, hakliyim, çünkü her milletten insan var. eee düsünün bi kere bunca insanin özel günleri, geleneksel senlikleri, bizim kurban,seker bayrami bile kutlaniyor :) Her daim bi hareket bereket var yani... Eger bu sehirde de aktivite yok diyen biri olursa ben o kisiden süphe ederim :) Non-stop bi yasam halinde buralar :)

9. Sehirler ve Ülkeler arasi ulasim. Bu konuda da sıkını yok tabiki. Uçak, tren, otobüs her türlü istediginiz yere gidebilirsiniz. International stationlar var. Burdan Trene atliyorsunuz (pek tabi ki hizli tren bizim ki gibi kara tren degil) 2 saat sonra Fransa'dasiniz.

Uçak, eger önceden bilet almissaniz çok çok ucuz. Özellikle "easy jet" diye bi firma var ki pek sayginligi olmasa da hep full kapasiteler çünkü çok ucuzlar, uçagin otobüsü diyebiliriz :)

Tren, uçaktan sonra yada uçagin gitmedigi yerler için düsünülecek en hizli ve modern araçlardan biri. Gideceginiz yere otobüsten daha önce variyorsunuz, yolculugunuz boyunca wire-less den yararlanabiliyorsunuz ancak otobüsten daha PAHALI

Otobüs de diger araçlar gibi, bilet erken alininca baya karli üstelikte en ucuz ulasim araci:) sadece trenle 1 saatte gideceginiz yere 2-2,5 saatte gidiyorsunuz. 2 kati zaman harciyorsunuz ama trenin yari parasini ödüyorsunuz ve emin olun otobüslerde komforlu :)

10. Ingiltere'nin genel gerçek hava kosullari :) Pek tabi yil boyunca yagmurlu :) Semsiye önemli bi aksesuar hatta süslükten çikip islevsel olarak da baya baya kullaniliyor :) bir gün içinde bi kaç mevsim yasadiginizda oluyor... Genel olarak bana göre Izmir'in biraz daha serti hepsi bu kadar. Yani gelirken kazak,ceket doldurmaniza gerek yok:)

11. Alis-veris. Her anlamda uygun diyebilirm. Tamam Londra burası! Adı bile pahaliymis gibi gelse de bence degil. Özellikle de eger burda çalisiyorsaniz, hazirdan para yemiyorsaniz hiç pahali gelmiyor :) {umarim geldiginiz ay hemncik bi part-time ise girersiniz böylece ne demek istedigimi anlarsınız}.
Oxford St. te "Primark" denen bir magaza var 2 katli, aman Allahim! içine girince, o kalabaligi görünce diyorsunuz ki sanirim bedava kıyafet dagitiliyor :) kasalarin önünde kuyruk var! düsünün! ve yanlis saymadiysam magazada 60 kadar kasa var:) ve hepsi full:) neden burasi bu kadar popüler? Çünkü çok iyi kopya kiyafetleri var :) hatta bazilari tipkisinin aynisi ve fiyatlar feci halde ucuz :) A'dan Z'ye de her seyi bulabilirsiniz fiyatlarida 1-15 pound arasinda :) Eee diger büyük markalara da şu yüzden uygun dedim. Mesela Tr. da sezonda iyi bi elbiseye en az 50 60 TL veriyoruz hatta ne elbisesi gömlege, bluza veriyoruz bu parayi, burda da 15-20 pound. Degisen bisey yok ki :) Çantanizi hazilarken çok abartiya kaçmayin, kıtlığa değil dünyanin önemli merkezlerinden birine geliyorsunuz ve öyle düsündügünüz gibi uçari pahalilik yok :)

12. Student visa ile part-time ise girme. Eger 6 aydan fazla ögrenci olacaksaniz part-time çalisma hakkiniz var, daha azi için çalisma hakkiniz yok kesenizden yiyceksiniz, bunu hesap edip gelin derim. Yok ben gidince is bulurum orda ne is olsa yaparim demeyin. Isinizi saglam kaziga baglayin. Gidince hallederim laflari London'a sökmez :( Ne kadar uzun visaniz varsa is bulma sansiniz o kadar fazla hele birde kendinizi idare edebilecek gibi ingilizcede biliyorsaniz isiniz daha da kolaylasir. Is bulma konusunda sansinda çok büyük etkisi var ama. Geldim basvurdum 3 aydir bisey yok da diyebilirsiniz. Bu tamamen basvurdugunuz ise sizden daha tecrübeli ya da daha iyi skillere sahip olan birinin basvurup basvurmamasiyla alakali, 2. bi alternatifiniz Türk'lerin yaninda çalismak olabilir, Restoran, kebapçi, market vs. ancak ben kesinlikle tavsiye etmem. Çünkü Türkler hem çoook çalistirip az para veriyorlar hem de sizin Türkçe gün geçtikçe gelisiyor da bi bakmissiniz Ingilizceniz oldugu yerde sayiyor :(

Ingiliz islerine basvurmak için kendinize güzel, kisa ve öz pek tabi INGILIZCE bir cv hazirlayip elden dagitabilirsiniz bir de burda bir çok is bulma ajanslari var ki çogu firma buralarla çalisiyor (Burda her seye profesyonel yaklasiliyor isterseniz tuvalet temizleyin farketmez) Umarim en kisa zamanda is bulabilrisiniz :) sansinizin yagver gitmesini dilerim :)

13. Londra'da lüks sayilabilecek seyler :) Esasen lüks demek yanlis olurda, pahali sayilabilecek seyler diyelim :) UK de el emegi ile yapilan her sey ama her sey EKSTRA PAHALI. En basit örnegi KUAFÖR. Saç kesimleri 30-50 pound arasi :) Saç yaptirmayi hiç denemedim bile :) eger sadece saçinizin ucundan aldiracaksaniz ama sadece alt kisimlardan 15-20 pound, sekilli kestirmek zaten 50 poundu buluyor ne bileyim her seyin bi fiyati var, saç yikamak da bi dünya para mesela :) yok ben istemiyorum diyorsun, mecburuz iyi sonuç için yikamamiz lazim diyorlar :) Herkes yolunu bulmus yani :)

14. Birazda gezip görelim :) Schengen Vizesi :) Madem buralara kadar çikip geldiniz, gelmisken niye bi kaç ülke daha gezemeysiniz :) dimi ama :)

UK Vizeniniz bitimine 3 ay kalaya kadar Schengen'e basvurabiliyorsunuz, bunun içinde gitmek istediginiz ülkenin konsolosluguna müracaat ediyorsunuz, uçak,tren vb. bilet rezervasyonunuzu, kalacaginiz yerden aldiginiz rezervasyon belgesi ya da akrabaniza gidecekseniz onlarin yolladigi mektup ancak akrabaniz fax i konsolosluga yollayacak, pasaportunuz ve basvuru ücretini de yatirinca islem tamam çok uzatmadan veriliyor zaten. Sonuç bazen bi kaç gün içinde bazende bi hafta içinde.

Ayrica belirteyim ki Birlesik Kralliga bagli olan ülkelere VİZESİZ gidebiliyorsunuz.

15. Tiyatro-Sovlar-Gösteriler. Kültürel faaliyetin bitip tükenmedigi bir sehir Londra ve inanilmazda ilgi var. Ben ömrü hayatimda böyle kalabalik tiyatro seyircisi görmedim! EEE dünyaca ünlü müzikallerden bahsetmeme gerek bile yok sanirim, kaçinci defadir ayni müzikal oynuyor, hala kalabalik, hala ayni yogun ilgi ve insanlarda çok bakimli alimli. Önce kendilerine sonra da sanata olan saygilarindan sanirim gerçek beyefendiler ve hanimefendiler görebilirsiniz :)

16. Londra nin en popüler ulasim aracini es geçmisim :) BISIKLETLER :) Bisiklet tam anlamiyla bir ARAÇ. Kurallara uyan, kirmizi isikta araçlarla beraber duran, yesil isikta geçen, çogu yerde kendi line i olan çok popüler tasima araci. Minicik etegi de olan bisikletin basinda, Kravatli takim elbiesli adamalarda :) Alismasi zor degil, tek dikkatimi çeken bizim memlekette en fazla 500 TL ye alacagimiz Bike, burda 1500-2000 pound. Bisiklet ithal edebilirsiniz buraya :) çok zengin olursunuz :)

17. Londra'nin göz bebekleri, vazgeçilmezleri PARKLAR. Kocaman kocaman, yem yesil, çogunda yapay göl yada derenin bulundugu, insanlarin dogal yasam alanlari :) Evet insanlarin dedim çünkü bizim millette bu kültür henüz yerlesmedi ama burda Herkes, her kesimden insan, kahvesini içmeye, kitabini okumaya, müzigini dinlemeye, sporunu yapmaya, güneslenmeye yada arkadaslariya çimlerde uzanip sohbet etmeye parklara geliyorlar ve günesi son damlasina kadar kullanip evlerine dönüyorlar. Bu öylesine keyifli ve yasanilasi bir seyki. Ayni kültürün ülkemizde de oturmasini diliyorum. Benim için burayi vazgeçilmez yapan önemli unsurlardan biri :)

18. Yasal kayit islemleri... 6 Aydan fazla ögrenci olacaksaniz ülkeye girdiginiz ilk 7 gün içinde polis kaydi yaptirmak ZORUNDASINIZ. Ayrica kaldiginiz yere en yakin yerdeki bir GP ye yani genel poliklinige binevi saglik ocagi diyebiliriz, kayit olmanizi tavsiye ederim hem yasal olarak dogru olan bu hem de oldu ya basiniza Allah korusun ki bi kaza bela geldiginde doktora derdinizi anlatacak durumda olamayabilirsniz eger GP de kaydiniz varsa doktor sadece adinizi girerek hakkinizdaki tüm bilgilere ulasabilir. Sagliginiz için çok önemli bunu sakin sakin IHMAL ETMEYIN! Polis kaydini biraz daha açmak istedim. Ilk 7 gün içindeki kayitta para ödeyeceksiniz ancak diger kayitlar için para ödemeyeceksiniz. Diger kayittan kastim da su; UK de eger adres degistirdiyseniz adres degistirdikten sonraki ilk 7 gün tasindiginiz yere en yakin her hangi bir polis merkezine gidip ben bu mahalleye tasindim diye kayit yaptirmak ZORUNDASINIZ.

19. Ingiltere de egitim konusuna uzunca deginecegim için burda yer vermedim. Sanirim simdilik bu kadar. Aklima geldikçe bu maddeleri devam ettiririm...

Saglicakla kalin...

Herhangi bi konu hakkinda bisşy sormak istersenizde e-mail atabilirsiniz belki bi faydam dokunabilir :)

0 Comments

Yorum Gönder

Copyright © 2009 "İNGİLTERE DE EĞİTİM" All rights reserved. Theme by Tiegma Group.