İngiltere'de Trafik Kuralları
EN ÖNEMLİ KURAL : Kurallara Uyun!
İngiltere'de otomobil kullanmak, ters trafik akışına rağmen oldukça kolaydır. Yeter ki kuralları bilin ve iyi uygulayın. Tüm yollarda istisnasız işaretlendirme son derece kaliteli ve sürücünün işine kolaylaştıracak şekildedir. Hangi şeritte gitmeniz gerektiğini, dönüş yasaklarını, dönüş yerlerini ve diğer faydalı her türlü araç kullanım kılavuzunu yol üzerindeki şeritlere bakarak alabilirsiniz.
YAYA GEÇİDİ: Yaya yollarında kesin geçiş hakkı Türkiye'nin aksine dünyanın her yerinde yayaya aittir. Yaya geçitlerinde kesinlikle yavaşlamalı ve yaya geçidinde bekleyen bir yaya gördüğünüzde durup ona geçişi için izin vermek durumundasınız.
TRAFİK LAMBALARI: İngiltere'de trafik lambaları Türkiye'den biraz farklıdır. Kavşaklarda çok sayıda yeşil-kırmızı aynı anda yanan ışık görebilirsiniz. Ancak bu ışıkların her biri değişik yönlere dönüşlere göre yanar. Işıkların yanmasında, gösterilen işaret yönünü de düşünerek davranmalısınız.
ARAÇ SAĞLAMA: Türkiye'de bir araç sağdan veya soldan geçerek sollama yapılırken, İngiltere'de mutlaka geçiş yönünde bunu yapmalısınız. Ters trafik akışından dolayı araçları mutlaka sağ taraflarından geçmelisiniz. Araçları geçerken yerdeki geçiş izni işaretlerine mutlaka uymalısınız.
HIZ LİMİTİ: Kent içinde hız limitiniz saatte 30 mildir. Bu hızı geçmemeye çalışın.
ARAÇ SIKIŞTIRMA: Türkiye'de sık yapılanın aksine İngiltere'de önünüzdeki araçları sıkıştırmayın. Neden ne olursa olsun, önünüzdeki aracı rahatsız edecek veya dikkatini dağıtacak korna-ışıklı uyarı vs yapmayın. Unutmayın, önünüzdeki araç yavaş gidiyorsa bunun mutlaka bir sebebi vardır.
SELEKTÖR: Türkiye'de selektör yapan araç, (dur! ben geliyorum) demek isterken, İngiltere'de selektör yapan araç (ben bekliyorum, lütfen siz buyurun) demektedir. İngiltere'de selektör yaptığınızda karşınızdakine yol hakkı vermektesiniz, ancak Türkiye'deki gibi düşünüp hem selektör yapıp hem de yol hakkı vermemeniz sonucunda önemli bir kazaya neden olabilirsiniz.
GEÇİŞ ÜSTÜNLÜĞÜ: İngiltere'de Polis, İtfaiye ve Ambulans'ın tartışmasız geçiş üstünlüğü vardır. Geçiş üstünlüğü olan bir araç sireni duyduğunuzda mümkün olan en kısa sürede ona yol verecek girişimde bulunmalısınız. Bu araçların arkasına takılıp yolda kendinize menfaat sağlamanız veya yol vermemeniz başınıza ciddi sorunlar açabilir.
TOPLU TAŞIM ARAÇLARI: İngiltere'de toplu taşım hizmeti veren Taksiler ve otobüslere öncelikli olarak yol verilir.
PARK ETME: İngiltere yollarında nereye ne zaman park edip edemeyeceğinizi anlamanız çok kolaydır. Bunun için yerdeki kaldırım ile yol arasındaki şeritleri izlemeniz yeterlidir. Aksi levhalarda belirtilmediği sürece genel anlamda şeritler şu anlama gelirler:
*İki kırmızı sürekli şerit: Polis kontrollü bölge. Hiç bir zaman park edilmez.
*Tek Sarı Sürekli Şerit: Akşam 7'den sonra sabah 08'e kadar serbest. İki Sarı Sürekli Şerit: Belediye kontrollü bölge. Hiç bir zaman park edilmez.
*Kesik kesik Beyaz Şerit: Ücretli park bölgesi. Yol üzerindeki levhalarda tarife ve ödeme şekli mevcut.
*Şeritsiz yol: Park etme yasağı yok. Ancak yinede uyarı levhalarına bakın. İngiltere'de park görevlileri çok iyi çalışır. Göz açıp kapayana kadar kısa sürede ceza yemeniz mümkündür.
KAVŞAKLAR: Baklava dilimli olarak sarı çizgilerle kesilmiş kavşaklarda beklemeden geçmeniz veya trafik sıkışık ise size yeşil ışık yansa dahi bu sarı çizgiler üzerinde beklememek için bulunduğunuz uygun bir yerde beklemeniz gerekir.
KORNA: Çok ama çok gerekmedikçe korna çalmayın.
EHLİYET: Türkiye'deki ehliyetiniz İngiltere'de 1 yıl süreyle geçerlidir.
Yorum Gönder